zaterdag 14 september 2013

Boontjes op z'n Grieks (Fasolakia)

Boontjes uit de moestuin, daar kan niet veel aan tippen. En boontjes klaargemaakt volgens een recept van Dorien Knockaert daar kan ook niet veel aan tippen. Het recept komt uit haar boek "Goed Eten" dat vorig jaar verscheen. Wie de boontjes hier smulde vroeg steevast naar het recept. Bij deze.

Nodig voor 2-4 personen:
  • 5 tomaten, ontveld en in 8 stukken gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • ca. 5 cm verse gember, geschild en fijn geraspt
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 1 el korianderzaad, gemalen
  • 500 g schoongemaakte princessenbonen of snijbonen
  • 1 wortel, in heel kleine stukjes gesneden
  • klein bosje peterselie, fijngehakt
  • 100 ml groentenbouillon
  • 150-200 g fetakaas
  • peper
  • kaneelpoeder
  • chilivlokken naar smaak
  • olijfolie, peper en zout
  • en daarbij ook couscous en/of krokant brood

Zo maak je het klaar:
  1. Ontvel de tomaten. Snijd een klein kruisje in hun onderkant, leg ze een 12 tal seconden in koken water en laat ze direct afkoelen in ijskoud water. Snijd de tomaten in acht stukken.
  2. Giet een royale laag olie in een grote, zware pot (of tagine) en stoof er de ui glazig in.
  3. Voeg er een voor een de gember, knoflook, koriander en boontjes toe terwijl je geregeld alles omroert.
  4. Doe er ook driekwart van de peterselie bij. 
  5. Voeg er de bouillon bij (de helft indien je het in de tagine klaarmaakt) en laat dit alles een uurtje sudderen.
  6. Breng de fasolakia op smaak met peper, zout, kaneel en chilivlokken.
  7. Maak de couscous klaar.
  8. Verdeel voor het serveren de feta over de stoofschotel en giet er nog een flinke scheut zachte olijfolie bij.
  9. Opdienen met couscous en brood.
In het originele recept wordt er voor het opdienen ook dille over de stoofschotel gestrooid. We hadden dit niet in huis en hadden niet het gevoel iets te missen!